Vánoční cukroví

Ekokonverze vánočního pečení - co si vůbec pod tím představit?

Podobně jako DÁRKY, tak ani CUKROVÍ není konečným smyslem Vánoc. Množství druhů nemá vliv na kvalitu vánoční atmosféry. Takže někdy méně je více.


  1. Nepečme na povel, pečme pro radost. Zapojme i ostatní členy rodiny.
  2. Nepoužívejme palmový olej, jeho neudržitelné pěstování má podíl na odlesňování deštných pralesů, na snižovaní biodiverzity v obrovském měřítku a podepisuje se i na domorodém obyvatelstvu. Pečme cukroví na másle, slavnostní povaha cukroví si žádá kvalitu. Raději méně, ale kvalitněji a poctivěji. Palmový tuk se skrývá v rostlinných náhražkách másla, v tucích pro výrobu čokolád a krému, v některých polevách.
  3. Nenechme cukroví zestárnout, vystihněme okamžik, kdy už ho nikdo nechce. Pokud necháme ležet cukroví na talíři několik dní, oschne a není tak dobré, nikdo ho nechce. Podobně jako po svátcích, přejíme se, přesladíme se a pak už cukroví nechceme ani vidět. Sbalme cukroví do krabiček a zamrazme ho. Když cukroví vytáhneme za měsíc či dva a nabídneme ho po v neděli obědě, nikdo nepohrdne a ještě ušetříme čas pečením nedělního moučníku.
  4. Zachraňme nepovedené kousky. Pokud nemáme po ruce ochotného "dojídače" nepovedených kousků, tak je dávejme do krabičky a použijme buď ihned na rumové kuličky nebo klidně zamrazme pro pozdější výrobu cheescakového korpusu.
  5. Bod navíc pro ekoborce....nakupujme suroviny na vánoční cukroví v bio kvalitě a maximálně lokálně (marmeláda od lokálních výrobců, české máslo,...). A co se týče koloniálního zboží (kakao, kokos, vanilka, skořice, třtinový cukr) vybírejme fair trade - zboží se spravedlivou odměnou pro ty, jež plodiny vypěstovali.